Jagoda kamczacka: sadzonki śląskie
Sadzonki jagody kamczackiej ze Śląska to doskonały wybór dla osób lubiących słodko-kwaśne owoce z niewielką nutką goryczki. Są one wspaniałym uzupełnieniem koktajli i smoothie. Nadają się także do produkcji domowych dżemów, konfitur, soków i nalewek. Owoce jagody kamczackiej, nazywanej też wiciokrzewem kamczackim, są nie tylko smaczne, ale też niezwykle zdrowe. Z tego względu suszone owoce tej jagody są częstym składnikiem wielu produktów sprzedawanych w sklepach ze zdrową żywnością. Krzaczek jagody kamczackiej uprawia się łatwo, więc poradzą sobie z tym zadaniem nawet osoby stawiające pierwsze kroki w ogrodnictwie. Dojrzały krzak zapewni Ci pyszne i zdrowe owoce, a także będzie pięknym elementem ozdobnym, ożywiającym ogród niebieskimi kiściami jagód.
Jeżeli chciałbyś posadzić w swoim ogródku także inne krzewy lub drzewka owocowe, zapraszamy do zapoznania się z ofertą naszej szkółki. Oferujemy różne rodzaje owocujących roślin, w tym np.: sadzonki borówki, sadzonki żurawiny, czy sadzonki śliw.
Jakie są największe zalety jagody kamczackiej?
Jagoda kamczacka jest jednym z tych krzewów owocowych, które stają się w naszym kraju coraz bardziej popularne. Właściciele ogrodów wybierają ją, gdyż zależy im na roślinach łatwych w uprawie i odpornych na niekorzystne czynniki środowiskowe, które będą dostarczać im zdrowych owoców, a dodatkowo staną się ozdobą zielonych rabat. Owoce jagody kamczackiej to prawdziwe bomby witaminowe. Zawierają w sobie mnóstwo substancji odżywczych m.in.: minerałów (np.: żelazo, jod, magnez, krzem, mangan, miedź, potas, wapń, fosfor), witamin (np.: C, A, E i wiele witamin z grupy B), a także kwasów fenolowych, kwasów organicznych i flawonoidów. Tak bogaty skład sprawia, że owoce jagodny kamczackiej:
- wspierają pracę jelit i wątroby,
- mają pozytywny wpływ na pracę komórek nerwowych,
- przeciwdziałają chorobom reumatycznym,
- redukują stany zapalne w organizmie,
- wspomagają oczyszczanie i odtruwanie organizmu,
- zmniejszają poziom złego cholesterolu,
- obniżają ciśnienie krwi,
- pomagają zwalczać udary, miażdżycę i cukrzycę,
- mają działanie przeciwnowotworowe,
- działają zbawiennie na wzrok,
- spowalniają procesy starzenia się organizmu.
Warto zatem zdecydować się na zakup sadzonki jagody kamczackiej ze Śląska, aby móc cieszyć się zbiorem własnych owoców, które będą wspierać zdrowie całej rodziny. Ponadto krzaczki jagód kamczackich są wspaniałą ozdobą ogrodu, szczególnie w okresie kwitnienia, gdy pojawiają się na nich aromatyczne bladożółte kwiaty przyciągające owady zapylające oraz podczas owocowania, kiedy całe pokrywają się podłużnymi, niebieskimi jagodami.
Jak uprawiać jagodę kamczacką?
Jagoda kamczacka jest rośliną łatwą w uprawie. Nawet początkujący ogrodnicy powinni sobie z nią bez trudu poradzić. Krzaczki te są bardzo odporne na niską temperaturę, wytrzymują mrozy do -35°C, dlatego świetnie radzą sobie w naszym klimacie. Najlepszym terminem na sadzenie jagody kamczackiej jest wiosna i jesień. Krzewy te lubią dobrze napowietrzoną i żyzną ziemię o lekko kwaśnym odczynie. Po posadzeniu warto wyściółkować je korą, gdyż dzięki temu zabiegowi ziemia będzie dłużej utrzymywała wilgoć, a rozrastanie się chwastów będzie ograniczone. Najlepsze będzie dla nich stanowisko słoneczne. Przy sprzyjających warunkach mogą owocować nawet przez 30 do 40 lat.
Jagoda kamczacka nie wymaga zbyt częstego nawożenia, wystarczy powtarzać tę czynność co 2-3 lata. Najlepsze są do tego nawozy organiczne, czyli kompost lub obornik. Krzewy jagody kamczackiej są też odporne na choroby i szkodniki, dzięki czemu nie trzeba ich spryskiwać środkami ochrony roślin. Przez 4 do 5 lat po posadzeniu nie należy ich w ogóle przycinać, w późniejszym okresie można wykonywać tzw. cięcia sanitarne, czyli usuwać z krzaczków stare, uszkodzone lub uschłe pędy.