Właściwości soku z brzozy
Współcześnie, coraz więcej osób sięga po naturalne produkty, popularne od wieków wśród znawców medycyny naturalnej. Dzięki temu, że nie są one poddawane przemysłowej obróbce i nie zawierają sztucznych konserwantów, charakteryzują się zawartością wielu cennych substancji odżywczych, które usprawniają organizm i poprawiają stan zdrowia. Jednym z takich specyfików jest sok z brzozy.
Jakie składniki odżywcze zawiera sok z brzozy?
Sok z brzozy, nazywany także oskołą, to przezroczysty płyn, który jest zbierany z drzew brzozy, najczęściej wiosną. Produkt ten, bogaty jest w niezbędne witaminy i minerały, co czyni go idealnym wyborem dla tych, którzy chcą poprawić swoje ogólne zdrowie i samopoczucie. W składzie zawiera m.in. witaminę C, wapń, magnez, potas, sód, żelazo, cynk i mangan.
Wysoki poziom witaminy C może pomóc wzmocnić układ odpornościowy i chronić przed infekcjami. Dodatkowo, wysoka zawartość wapnia wzmacnia kości i zęby, a także usprawnia skurcz mięśni i przekaźnictwo nerwowe. Warto pamiętać, że sok z brzozy można przygotować samodzielnie, dlatego zachęcamy do skorzystania z naszych sadzonek brzozy, które będą stanowić także piękną ozdobę Twojego ogrodu.
Sok z brzozy ma działanie przeciwbólowe
Zawartość salicylanu metylu w soku z brzozy może mieć działanie przeciwbólowe. Dzięki temu może wspierać terapię u osób zmagających się z przewlekłym bólem stawów lub w przebiegu chorób reumatoidalnych. Sprawdzi się także jako pomoc w obniżeniu gorączki przy infekcjach wirusowych.
Sok z brzozy można włączyć do swojej diety na wiele sposobów. Można go spożywać samodzielnie lub dodawać do soków, aby uzyskać dodatkowy zastrzyk wartości odżywczych. Można go wykorzystać jako składnik pieczonych ciast, dodatek do owsianki lub jogurtu oraz baza do sosów wykorzystywanych do sałatek.