Telefon   +48 696 162 879

Mail  Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.

 

Właściwości owoców morwy białej

Od lat zmagasz się z cukrzycą? A może szukasz skutecznego sposobu na odchudzanie? Zasadź w swoim ogrodzie białą morwę i ciesz się wyjątkowymi właściwościami jej owoców, a także liści! Więcej w naszym wpisie.

Co warto wiedzieć o białej morwie?

Ogrodowa odmiana białej morwy jest niewielkich rozmiarów drzewkiem owocowym o skromnych wymaganiach. Aby zdrowo rosła, wystarczy jej odpowiednio nasłonecznione stanowisko oraz lekka, żyzna gleba. Morwa wypuszcza liście w maju, a owoce, budową oraz wielkością przypominające maliny lub jeżyny, jednak dużo bardziej mdłe w smaku, wydaje pod koniec lipca. Dostępna w naszej szkółce krzewów owocowych morwa biała jest odporna na zanieczyszczenia, a także na niskie temperatury.

Jakie są właściwości zdrowotne owoców morwy białej?

Podczas gdy zdrowotne właściwości owoców morwy białej znane są w Europie od niedawna, w medycynie chińskiej morwę wykorzystywano od wieków. Liście, korzeń i kora drzewka służyły do przygotowywania naparów, zbijających gorączkę, a owoce do opracowywania mikstur na nadciśnienie i zapalenie górnych dróg oddechowych.

Z czasem odkryto pozostałe, zdrowotne właściwości owoców morwy białej. Bogate w białko, błonnik, kwasy organiczne, pektyny oraz flawonoidy, usprawniają pracę jelit, wzmacniają odporność oraz wspomagają funkcjonowanie układu pokarmowego. Ponadto owoce morwy białej wpływają pozytywnie na kondycję skóry, a także zawierają cenne witaminy i minerały, w tym:

  • witaminy z grupy B,
  • witaminę C,
  • fosfor,
  • potas,
  • żelazo.

Jeśli zmagasz się z infekcją górnych dróg oddechowych, przygotuj sok z owoców morwy białej, który działa przeciwzapalnie i ułatwia zlikwidowanie gorączki.

morwa biała

 

Jakie właściwości zdrowotne posiadają liście morwy białej?

Nie tylko owoce morwy białej pozytywnie wpływają na zdrowie. Równie cenne są liście tego drzewka owocowego, z których przyrządzić można napar. Aby cieszyć się zdrowotnymi właściwości liści morwy, należy sto gramów suszu zalać stoma mililitrami wody, przy czym nie należy używać wrzątku bezpośrednio po ugotowaniu. Napar należy parzyć około pięciu minut i pić dwa razy dziennie, najlepiej rano i wieczorem. Wywar z suszu morwy polecamy jest zwłaszcza osobom zmagającym się z cukrzycą oraz z nadwagą, bowiem roślina ta obfituje w substancje, hamujące rozkład oraz wchłanianie cukrów w organizmie i ich rozkład do glukozy. Efektem regularnego picia naparu z wysuszonych liści morwy będzie zatem nie tylko niższy poziom cukru oraz cholesterolu we krwi, lecz również mniejszy apetyt i ograniczenie odkładania się tkanki tłuszczowej.

Jeśli zatem zależy ci na zrzuceniu dodatkowych kilogramów, zasadź w swoim ogrodzie drzewko białej morwy i ciesz się wyjątkowymi właściwościami zdrowotnymi jego owoców oraz liści!

Ogród jak marzenie