Najważniejsze zasady przycinania krzewów i drzew owocowych
Opieka nad krzewami i drzewkami owocowymi to wielka przyjemność i piękna pasja, ale również duża odpowiedzialność. Każda roślina wymaga indywidualnego podejścia i mądrze przeprowadzanych zabiegów pielęgnacyjnych. Jakie są najważniejsze zasady przycinania krzewów i drzew owocowych? Temat ten omawiamy w naszym artykule.
Przycinanie krzewów i drzew owocowych – ważne terminy
Kluczem do udanego przycinania krzewów i drzewek owocowych jest wybranie odpowiedniego terminu. Każdy gatunek ma nieco inne wymagania w tym zakresie, a ewentualne błędy sprawiają, że roślina jest osłabiona i podatna na choroby.
Niektóre drzewka owocowe i krzewy wymagają dwóch cięć – zimowego oraz letniego. Do grupy tej zaliczamy m.in.:
- jabłoń – termin cięcia zimowego: od drugiej połowy lutego do końca marca, termin cięcia letniego: od lipca do sierpnia,
- grusza – termin cięcia zimowego: od drugiej połowy lutego do końca marca, termin cięcia letniego: od lipca do sierpnia,
- śliwa – termin cięcia zimowego: od końca lutego do końca marca, termin cięcia letniego: od lipca do sierpnia.
Istnieją jednak gatunki, które wymagają jedynie cięcia letniego. Chodzi m.in. o wiśnię, czereśnię i morelę.
Jak poprawnie przycinać krzewy i drzewka owocowe?
Warto też pamiętać, że istnieje kilka rodzajów ciąć, które różnią się sposobem ich przeprowadzenia. Główne techniki to cięcie odmładzające, cięcie formujące, cięcie sanitarne, a także cięcie korygujące.
Najczęstsze błędy, których należy unikać podczas przycinania krzewów i drzewek owocowych to:
- zbyt silne cięcie, czyli jednorazowe usunięcie zbyt dużej ilości pędów,
- zły dobór narzędzi, np. wykorzystanie narzędzi, które nie są ostre,
- cięcie zbyt blisko pąka,
- brak zabezpieczenia ran po cięciu, co może prowadzić do rozwinięcia się chorób w naszym sadzie.