Najczęstsze choroby drzewek owocowych
Drzewa owocowe są bardzo pożyteczne, ponieważ dostarczają dużej ilości pysznych, świeżych owoców, które można wykorzystać dowolnie: jedząc je prosto z gałęzi, przygotowując domowe przetwory lub sprzedając nadwyżkę. Niestety, zdarza się, że nawet silne okazy padają ofiarą chorób o różnym podłożu.
Jakie choroby są spotykane najczęściej? W naszym artykule przedstawiamy ich krótką charakterystykę.
Najczęściej spotykane choroby drzew owocowych. Przewodnik
Istnieje wiele chorób, które mogą doprowadzić do obumierania drzewek owocowych.
Kilka najczęściej występujących to:
- mączniak prawdziwy, który powoduje pojawianie się biało-szarych plam i puszystego nalotu na skórkach owoców; wywołują go grzyby przenoszące się m.in. razem z wiatrem i deszczem,
- drobna plamistość liści, wywołująca drobne plamki szczególnie na wiśniach, czereśniach i jabłoniach; powodem jest występowanie grzybów Phyllosticta mali (w przypadku jabłoni) oraz patogenu Blumeriella jappi (w przypadku wiśni i czereśni),
- brudna plamistość jabłek i gruszek, czyli szybko rozprzestrzeniająca się choroba, która może zdziesiątkować cały sad (szczególnie prowadzony w sposób ekologiczny), jej objawem są ciemnoszare plamy, które powstają na owocach,
- brunatna zgnilizna drzew owocowych, która powoduje ciemnienie i zamieranie kwiatów, wywołują ją grzyby Monilia fructigena i Monilia laxa,
- czerwona gruzełkowatość, czyli choroba grzybowa powodująca dość małe, ale liczne czerwonawe pęcherzyki, które mają skłonność do szybkiego rozprzestrzeniania się,
- dziurkowatość liści drzew pestkowych, której objawem są drobne plamki, a następnie dziurki w liściach; przyczyną są grzyby zimujące na powierzchni pędów, najczęściej Clasterosporium carpophilum,
- kędzierzawość liści brzoskwini, która sprawia, że liście brzoskwini stają się silnie pofałdowane, przebarwione, a z czasem zupełnie odpadają,
- antraknoza orzecha włoskiego, wywoływana przez grzyba, który atakuje liście, owoce i niezdrewniałe pędy; jest on szczególnie groźny w czasie dużych opadów deszczu,
- miotlastość jabłoni, która objawia się zniekształceniem kwiatów i drobnymi owocami; przyczyną jest również grzyb, który może rozprzestrzeniać się m.in. poprzez źle przeprowadzone zabiegi pielęgnacyjne.
Jakie choroby dotykają sady owocowe?
Jednak to nie koniec chorób, o których warto dowiedzieć się więcej. Poniżej przedstawimy listę kolejnych zagrożeń.
Niektóre z nich to:
- zaraza ogniowa, która sprawia, że poszczególne części drzewa czernieją i obumierają; powodem są bakterie Elwinia amylovora, które są roznoszone przez owady, ptaki i wiatr, a także rosnące w pobliżu głogi, jarzębiny, irgi i ogniki,
- parch jabłoni i gruszy, który sprawia, że na liściach, owocach i młodej korze gruszy tworzą się brązowo-czarne plamy, a na jabłoniach – plamy barwy oliwkowej,
- rak bakteryjny drzew owocowych, który sprawia, że zarażone kwiaty i krótkopędy brunatnieją i zamierają; przyczyną są bakterie atakujące głównie czereśnie, wiśnie, morele i brzoskwinie,
- mozaika jabłoni, która powoduje tworzenie się żółtych, mozaikowych plam, prowadzących do obumierania, a następnie odpadania liści,
- rdza gruszy prowadząca do pojawiania się jaskrawoczerwonych plam i zgrubień na liściach; innym symptomem schorzenia jest wczesne opadanie liści,
- szarka śliw, która tworzy żółte przebarwienia na liściach przybierająca kształt pierścieni i smug,
- torbiel śliwy to choroba, którą powoduje grzyb Taphina pruni, a która jest szczególnie groźna podczas deszczowej pogody,
- zgnilizna pierścieniowa podstawy pnia, to schorzenie, które wywołuje brunatnofioletowe, zapadające się plamy; przyczyną problemu jest patogen Phytophthora cactorum, który rozwija się w glebie.