Jak uprawiać jeżyny?
Własne owoce w ogrodzie są z pewnością zdrowsze niż kupowane z niepewnego źródła. To także piękna ozdoba, dzięki której przyjemnie można spędzać letnie i jesienne popołudnia wśród zieleni. Jeśli nie masz zbyt wiele czasu lub doświadczenia jako sadownik, wybór jeżyny będzie dobrym pomysłem, ponieważ jest to roślina dość prosta w uprawie. Od czego zacząć?
Jeżyna, zwana też ostrężyną, to roślina wieloletnia, niewymagająca zbyt wielu zabiegów pielęgnacyjnych. Jej owoce są nie tylko piękne, ale także bardzo zdrowe. Zawierają dużo witamin C, A i K oraz błonnika. Można je spożywać surowe lub przygotować z nich przetwory i desery takie jak dżem czy kisiel. Jak wybrać najlepsze sadzonki? Odmiany uprawne jeżyn powstały z wielu różnych gatunków botanicznych. Wyróżnia się jeżyny kolczaste i bezkolcowe, o pędach sztywnych, półsztywnych, wiotkich i płożących. Najczęściej wybierane odmiany to Gigant, Arapaho, Navaho, Black Satin, Gallant.
Jak i kiedy sadzi się jeżyny?
Jeżyny sadzi się na wiosnę lub na jesieni w miejscach dobrze nasłonecznionych i nieco osłoniętych przed wiatrem. Ziemia powinna być dość wilgotna i bogata w materię organiczną. Konieczne jest zatem przekopanie jej z obornikiem lub kompostem. Po namoczeniu układu korzeniowego sadzonkę krzewu owocowego umieszcza się w wykopanym dołku o głębokości 30-40 cm, pustą przestrzeń uzupełnia się ziemią. Krzaki należy sadzić w ostępach przynajmniej 1,5 metra, by miały przestrzeń do rozwoju.
Rośliny mogą dorastać nawet do 2 metrów, dlatego warto zadbać o podpory i regularnie je przycinać po zbiorze owoców. Należy usuwać pędy, które owocowały i te, które mocno zagęszczają krzew oraz duże odrosty rosnące z korzeni. Młode jeżyny trzeba podlewać, starsze dobrze radzą sobie z okresowym niedoborem wody. Zabiegiem, jaki trzeba przeprowadzać raz w roku, to nawożenie nawozem mineralnym i ściółkowanie. Najczęściej pojawiające się choroby jeżyn to rdza, szara pleśń, kistnik malinowiec, przędziorki i mszyce. Preparaty na nie dostaniesz w sklepie ogrodniczym.